dinsdag 13 juli 2021

FEEST OP DE WERF

Over plekken in de stad die waren; plaatsen met een verhaal. 
Verloren Vlissings verleden als het nieuwe schoonheidsideaal.
Deze editie is ge├»nspireerd op Weg van de Willem Ruys, een voorstelling in het programma van Festival Onderstroom, afgelopen weekend.

Er zijn weer mensen op de geweest. Vlissingen bont, blauw, rood, oranje, geel en paars. En in het bijzonder op het Scheldeterrein met vlag en wimpel. De stad showt na lange tijd weer haar competentie: Vlissingen, gericht stad!

In het programma van het Festival Onderstroom sta ik oor in oor met onzijdig Bouwnummer 214. Ik luister naar z'n makers, naar de passagiers. En het werd uiteindelijk een jongetje: na te lang op andere fronten, maar op dezelfde Scheldehelling, werd hij als de Willem Ruysdirecteur, naar de in 1944 gefusileerde Lloyd-..

Het is feest op straat: verschillende hoeken stromen belangstellen richting Kop van Dok, Jan Weugkade, de Machinefabriek. Op zoek naar de zingeving, inspiratie en reflectie van het fenomeen straattheater. Al is het in kleine setting: Festival Onderstroom laat me beleven, leven en beven. Ik voel letterlijk de tewaterlating van de Willem Ruys in 1946. In het Polygoonjournaal uit dat jaar zie ik dat iedereen -die het zich kan permitteren- zich naar de nokken en daken begeeft: het mooiste uitzicht zonder natte voeten.                                                                           
De ingewanden van Bouwnummer 214 werden geboren in de Machinefabriek, die zich ook in deze editie weer als overweldigend decor manifesteert. De Willem Ruys kende uitstel en uitstel en evenveel gedaanteverwisselingen. De Machinefabriek deint mee in deze cadans, maar laat ‘m niet eindigen zoals de Achille Lauro:

december 2020 
Machinefabriek als monumentale parkeergarage en onderkomen voor bedrijven en festiviteiten
januari 2021
Geheime grote bedragen voor de Machinefabriek boezemen Vlissingse raad vrees in
Maart 2021
Vlissingen denkt voorlopig niet aan sloop van (delen) van de Machinefabriek.
juni 2021
De Vlissingse gemeenteraad zal nog voor het zomerreces een oordeel uitspreken over het opknappen van de Machinefabriek. 

Als er dan toch iets met de Machinefabriek gaat gebeuren… Laten we ‘m binnenstebuiten keren zodat iedereen het prachtige interieur kan zien. 

Laat ’t allemaal even betijen, voordat de Machinefabriek aan z’n laatste reis gaat beginnen. Een reis met het einddoel aan de eeuwigdurende horizon van de Schelde met meerdere malen per jaar deze kleurrijke uitspattingen. En een driewerf hoezee aan iedereen die met Festival Onderstroom dit weekend kleur aan het verleden gaf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten