dinsdag 7 juli 2020

HANDEL EN WANDEL

Iedere maand op deze pagina het woord aan de outsiders die van deze stad houden: de tijdelijke werknemer, de toerist, de stagiair, de bezitter van een tweede huis, de immigrant: wie zijn het, wat intrigeert ze? Wat bezielt ze om hier te komen, te verblijven of zelfs te blijven?



Ik tref Marleen en Emma bij het zojuist weer geopende Sint Jacobscafé op de Oude Markt, waar ze een stempel hebben gekregen van eigenaar Koen. Marleen blaast om de inkt in haar pelgrimspaspoort te laten drogen. De dames komen uit Wormerveer, beiden in de dertig en fanatieke wandelaars. Vanwege de Corona zijn de oorspronkelijke plannen gewijzigd: de wandeltocht van de Pyreneeën naar Santiago de Compostella heeft zich verplaatst naar Nederland en België, en hun voettocht eindigt in Gent.

“We kennen Haarlem en Amsterdam, maar wat is het híer leuk!” Beiden wandelen frequent in op het strand in Wijk aan Zee en Castricum (ook leuk), maar de Boulevard slaat werkelijk alles. “Nooit geweten, hoe gaaf!”

De Oude Markt is bezig met een revival, een heuse religieuze wederopstanding met respect voor het gebouw waar alles om draait: de Sint Jacobskerk en haar rol als onderdeel van één van de Jacobswegen, de pelgrimsroutes naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella. Moderne refugio’s bieden onderdak aan wandelaars en fietsers die hun dorst willen lessen en hun honger moeten stillen. Zoals dit al eeuwen gaat. Waar de oorspronkelijke pelgrim in soberheid gaat, hebben een paar etablissementen het thema in een mooie nieuwe jas gestoken. Naast het al bestaande Sint Jacobscafé -tevens de plek waar wandelaars en fietsers hun stempel kunnen krijgen- kan men terecht bij gastrocafé Santiago, Pinchos en Tacobar Compostella. Met deze Spaanse impulsen krijgt onze Oude Markt wel een bijzondere meerwaarde. 

Spreekwoordelijk leiden vele wegen naar Rome, maar naar Santiago de Compostella ook! Eén van de wandel- en fietsroutes vanuit Haarlem richting het zuiden zorgt ervoor dat je Vlissingen niet kunt ontlopen. En als moderne pelgrims dan toch de binnenstad aandoen: graag via één van onze leukste winkelstraatjes: de Sint Jacobsstraat. Daar vertelt de schelp tussen de straatstenen dat je er bijna bent: op één van de gezelligste en intiemste pleintjes van de stad! Met een diversiteit aan leuke en bijzondere restaurantjes of plekjes om neer te strijken.

Marleen en Emma bewonderen de ‘stempeldoos’ van Koen: zoals een echte pelgrim zijn sporen achterlaat, staat de houten kist volgeschreven met namen van voorgangers. Een bijzonder stukje eigen Vlissingse historie op een paar vierkante decimeter, waar achter iedere naam verhalen schuilen.  

Voor de geïnteresseerden: 25 juli is de naamdag van Jacobus de Meerdere, één van de 12 apostelen, naar wie de Sint Jacobskerk is vernoemd. Je kunt via Vlissingen het Sint Jacobspad volgen via Sluis, Gent naar Doornik. Of nog verder: de eindbestemming Santiago de Compostella. 
Op dezelfde Oude Markt is een hele mooie boekhandel 
waar je ze je kunnen helpen aan verdere informatie. 

Sta op en wandel... Ook in onze eigen stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten