maandag 13 maart 2017

PERSEUS


dinsdag 13 maart 2017
13.10  UUR

PERSEUS
van: Steenbank
naar: Vlissingen en weer naar Steenbank
25 x 15 x 3  m
Pilot Vessel

De 'dubbeldekker' onder de pilots. Een paar maanden geleden waren we getuige van een scheve Perseus. Geboeid bleven we voor het raam zitten. Zou ze omkieperen? Links hing zo schuin in de Westerschelde dat je er iets van moest denken. Rechts kwam zo ver omhoog dat je afvroeg of de bemanning de balans moest inzetten.

Perseus werd volgens de mythologische overleveringen in een lege houten kist opgesloten en in zee geworpen. Samen met zijn moeder Danae. Zij werd destijds bezwangerd door Zeus -het zal ook niet- middels een golden shower van stof. In ieder geval spoelde de kist met Perseus en Danae aan op het eiland Seriphos.

Dat waren nog eens tijden: ze werden daar liefdevol opgevangen door een vriendelijke visser. Niet dat ze nog lang en gelukkig leefden, want het leven gaat altijd over woelige baren.

Zo schijnt de Perseus (Swath in loodswezen-termen) met zijn twee drijflichamen superstabiel te varen.  Volgens de nautische beschrijvingen: Het vaargedrag wordt positief be├»nvloed door het gebruik van stabilisatievinnen in de twee drijvers die computergestuurd de stamp- en slingerbewegingen dempen.

Als Perseus en Danae dit zo'n pakweg 2000 jaar hadden geweten, waren ze wellicht in Nederland, misschien zelfs in Vlissingen aangespoeld. Links of rechts.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten